Изборник Затворити

Aquaenzym – upotreba

Primena za odvode

DOZIRANJE U TOKU PROIZVODNJE = MOMENTALNO VEZUJE NEČISTOĆE

Najefikasniji način doziranja je doziranje direktno u otvor odvodnog kanala. Na ovaj način se inicira proces razdvajanja na samom početku i na ovaj način se tretira ceo sistem odvoda.

Ukoliko se cev završava prelivnim sudom određena količina enzima se zadržava i na tom mestu takođe dolazi do razgradnje.

Dozira se jednom dnevno, u toku procesa proizvodnje kada otpadne vode otiču, u zavisnosti od procene specifičnih parametara i samih uslova na mestu primene.

Neophodno je razmotriti taloženje otpadnih voda, što je veća vrednost hemijske potrošnje kiseonika (na početku primene), primenjuje se veća količina AQUAENZYM-a.

Upotrebom bio-enzimskog sredstva AQUAENZYM za tretiranje odvodnih postrojenja postižemo:

1 U rezervoarima za aktivaciju:

Dodati enzimi deluju kao katalizatori za ubrzavanje fisionih reakcija kao i za promet materija u biokinozi koja nastaje.
Rezultat ove reakcije jeste jednostavnija razgradnja složenih jedinjenja i masti na proste elemente i masne kiseline sa malim ostatkom ugljenika (red veličina od 10 do 8). Ove supstance se lako metabolišu pomoću jata mikroorganizama.
Na ovaj način dolazi do gušenja vlaknastih bakterija, a jata rasu do optimalnih veličina –
„uglavnom srednjih i velikih“.
Biokenoza ima veću rezistenciju na preopterećenje supstancama kao i na hidraulično preopterećenje.
STP takođe može pravilno da funkcioniše sa 20% preopterećenja. Elimisano je stvaranje pene, karakteristike sedimentacije aktivnog mulja se poboljšavaju, a indeks mulja je doveden do optimalne mere. Mulj prestaje da pluta (vlaknaste bakterije kao što su MICROTHRIX ili NOKARDIA se više ne stvaraju) poboljšava se regeneracija i stvaranje sedimenata. Neprijatan miris nestaje.

2 U terminalima za mulj:

AQUAENZYM će ukloniti penu, razgraditi organske supstance, mulj neće plutati i pražnjenje cevi će biti bolje.
Voda se bolje uklanja iz mulja i ostatak je suvlji, do 20% manje mulja.
Kao rezultat savršenije razgradnje organskih materija povećava se stvaranje biogasa, koji je pored toga i boljeg kvaliteta, za 15 do 20% (zavisno od temperature i količine organskih materija).

3 Vrednosti vode iz odvoda na izlazu se smanjuju sa maksimalnog opterećenja,

koje dolazi do postrojenja za preradu otpada (CHOD – kiseonik za hemijske potrebe, BOD5 – kiseonik za biološke potrebe, biološki fosfor, masti) minimalno za 20% .

4 Upotreba flokulanata i koagulanata

je znatno smanjena.

5 Potrošnja električne energije

usled sabijanja mulja je smanjena.

Niske temperature okoline (mraz) ili visoke temperature okoline usporavaju metabolizaciju jata bakterija (bakterije su spore kada je mraz, na visokim temperaturama se količina kiseonika smanjuje), umanjuju revitalizaciju bakterija, stvara se više malih jata, srednja i velika jata su prisutna u minimalnom broju. Ovakva situacija rezultira lošijim efektom prečišćavanja postrojenja za preradu, mulj počinje da dobija lošije karakteristike, može se stvoriti jak neprijatan miris, a vrednosti CHOD, BOD5 na izlazu su visoke.

Stalnim dodavanjem AQUAENZYM-a, koji deluje već na temperaturama iznad 0 stepeni Celzijusa, ubrzavaju se fisione reakcije, broj jata koja stvaraju mikroorganizmi raste na račun vlaknastih mikroorganizama. Biokinoza nastavljaja pouzdano da deluje i postrojenje za preradu otpada može da prečišćava kako po mrazu tako i u vrelim letnjim danima.

1 LITAR AQUAENZYM-a SE PRIMENJUJE NA EKVIVALENT OD 16 000 STANOVNIKA SA SREDNJOM VREDNOŠĆU CHSK 600 I BSK5, KOJI IMA POLOVIČNU VREDNOST.

Mere bezbednosti i podaci o toksičnosti proizvoda

  • proizvod ne sadrži bilo kakva jedinjenja koja su štetna za ljude. Bezbedan je sa mikrobiološkog stanovišta. Ne sadrži fekalne koliformne bakterije niti salmonelu. Biološki je potpuno razgradiv, bezopasan je za okolinu, ne uništava cevovode niti armature, nije toksičan.

Hemijski sastav

  • mešavina enzima – lipaza, amilaza, proteaza i hemiceluloza